söndag 27 november 2011

Recept


Här kommer ett recept på en Impar-tårta.
Om ni vill imponera.
En perfekt tårta till Nyårsafton eller någon annan middag under julhelgerna.
Tinas Glace au fore
Beräknad till 10 pers.
2 st marängbottnar
5 dl jordgubbssorbet
2 liter vaniljglass
100g dajm, krossad
5 msk mandellikör amaretto
Maräng:
4 st äggvitor
2 dl socker
1 st citron, rivet skal från den.
1 springform
Kan delvis förberedas..
  • plasta en springform och lägg en marängbotten i botten å ställ in i frysen.
  • Ta ut sorbeten ur förp. skär i små kuber, frys in igen.
  • Vispa vaniljglassen mjuk blanda i dajm och amaretto.
  • Lägg Hälften av vaniljglassen i botten på formen, lägg på sorbeten och resten av vaniljglassen.
  • Lägg på en till marängbotten som lock, plasta och ställ in i frysen.

Marängen:

  • Koka upp ett varmvattenbad på spisen.
  • Häll äggvitorna, sockret och citronskalet i en skål som passar kastrullen.
  • Vispa med elvisp tills sockret löst sig.

Marängen får inte kännas kornig.

  • Ta skålen ur vattenbadet och fortsätt vispa till en maräng, ca 6 min.
  • Bred ut marängen(förslagsvis spritsa den för fint resultat) på den frysta glassen, plasta och sätt in i frysen.
  • Allt detta kan du förbereda dagen innan festen, praktiskt!!

Serveringsdagen:

Sätt ugnen på 200 grader

Ta ut formen ur frysen och sätt in den så långt ner i ugnen som möjligt i 7-10 min.

Marängen ska få en jämn gyllenbrun färg.

Denna efterrätt är bara så himla lyxig å god.

Den är pysslig med många moment men än dock inte svår att göra MEN den känns otroligt avancerad när man bjuder på den.

De blir som flera lager när man skär i den.

Vi har ätit denna efterrät tre nyårsaftanar tror jag, men då har de varit vännen Helena som stått för denna underbara efterrätt.

De passar så bra med något kallt glassigt när man ätit ganska mycke å rätt så tung mat som man ju kan gör på en nyårsafton.

Den måste bara prövas...

Lycka Till!!

Inga kommentarer: